Penzic.eu

Njena snaga krije se u izrazito visokim antioksidativnim svojstvima zbog čega odlično čisti krv, snižava kolesterol i krvni tlak, djeluje protuupalno te jača cirkulaciju i imunitet. Zato, ako je i jedna biljka zaslužila epitet super voća onda je to zasigurno aronija.

Antioksidativni kapacitet aronije i njenog soka je mnogostruko veći od borovnice i ostalih bobičastih plodova. Ogromna količina tanina i flavonoida, gdje glavnu ulogu ima antocijanin, aroniju čine jednim od najjačih antioksidanasa današnjice

Što je matični sok i kako se koristi?

Aroniju konzumiramo svježu, osušenu, u prahu te likerima i džemovima no, najjači učinak na zdravlje ima organski matični sok aronije. Njegova posebnost je u tome što sadrži isključivo prvi sok koji se dobiva nakon tiješnjenja voća u njegovom izvornom obliku (bez uklanjanja opne ili koštice). 

U njemu nema dodataka vode, šećera, pojačivača arome, boje i konzervansa. Preporuča se uzimanje jedne rakijske čašice ujutro na tašte.

 

Bolesti i stanja za koje se preporuča korištenje soka od aronije

1. Dobra je za srce, jača cirkulaciju i zbog svog sastava smanjuje visok krvni tlak

2. Pomaže kod ateroskleroze i kod proširenih vena

3. Aronija je jaki antioksidans i djeluje snažno

4. Umanjuje i snižava mogućnost LDL oksidacija

5. Aroniju mogu koristiti i dijabetičari jer antocijanini smanjuju razinu glukoze u urinu kao i razinu oksidacije lipida u urinu i krvi

6. Regulira oscilacije šećera u krvi

7. Smiruje želudac i bolove u želucu, dobra je za sve osobe koje pate od gastritisa ili čira na želucu ili dvanaestercu

8. Pospješuje cirkulaciju te na taj način smanjuje glavobolje i migrene

9. Pospješuje rad štitnjače, poboljšava i regulira izlučivanje njezinih hormona te pomaže kod bolesti štitnjače i gušavosti

10. Podiže opće stanje imunološkog sustava, smiruje grčeve u crijevima i pomaže u detoksikaciji

Aroniju koristimo zbog očuvanja zdravlja i zato je ekološki uzgoj jako važan

Aronija izvorno potječe s istoka Sjeverne Amerike i obitava u vlažnim šumama i močvarama pa nije za čuditi da su je prigrlili i u našem Međimurju.

Svjesni da aroniju ljudi koriste prvenstveno zbog očuvanja i poboljšanja zdravlja na OPG-u Rajher odlučili su se na teži ali ispravniji put – ekološki uzgoj aronije.

 

EKO certifikat jamči da se sama biljka kao ni tlo oko nje ne prskaju nikakvim sredstvima niti se koriste umjetna gnojiva. Na OPG-u Rajher gnoje isključivo konjskim stajnikom, a korov se plijevi ručno. S posebnom pažnjom pristupaju i branju bobica koje se odvija ručno i u više faza. Naime, najkvalitetniji i nutrijentima najbogatiji sok dobiva se isključivo od idealno zrelih bobica.

O mogućnostima kako svježu aroniju ili matični sok dobiti na kućni prag (moguća i besplatna dostava) možete se informirati putem Facebooka - kliknuti OVDJE.

 

sponzorirani članak