Penzic.eu

Svibanj! Mjesec crvenih, slatkih, mirišljavih jagoda! Obzirom da im sezona traje kratko, jagode pokušavamo  iskoristiti na što više načina.

Ovo je jedan od njih.

Ukusan i sladak.

Recept:

Tijesto:

250 g glatkog brašna

prstohvat soli

2 žlice šećera

170 g hladnog maslaca

2 žlice hladne vode 

Punjenje:

250g jagoda

4 žlice meda

1 žličica limunove korice

1 žličica gustina

1 jaje

šećer za posip

Postupak:

Mikserom dobro razraditi brašno, sol, šećer i hladni maslac (dok se ne dobije mokra smjesa).

Pri kraju dodati 2 žlice hladne vode (ili kockicu leda) i opet dobro izmiksati.

Prebaciti na radnu plohu i rukama umijesiti tijesto, oblikovati ga u pravokutnik (oblik maslaca), umotati u prozirnu foliju i staviti u hladnjak na min 30 min (do 2 dana).

Jagode narezati na ploške, pomiješati sa medom, limunovom koricom i gustinom. Ukoliko vam nije dovoljno slatko, dodati 2 žlice šećera ili žlicu meda.

Tijesto izvaditi iz hladnjaka i ostavite 5 min da se malo opusti. Razvaljati tijesto na debljinu cca 4-5 cm, te izrezati krugove željenog promjera. Na sredinu posložiti jagode, krajeve ostaviti prazne kako bi ih mogli uvrnuti.

Premazati jajem i posipati krajeve šećerom, kako bi dobili finu hrskavu koricu i peći na 190 ⁰C otprilike 30 min.

Slasticu ostaviti na rešetki da se ohladi i na kraju po želji posipati šećerom u prahu.

Izvor: tiha-u-zemlji-slatkisa