Penzic.eu

Ilustracija

Krvna grupa je nasljedna i nepromjenljiva karakteristika ljudi. Putem krvne grupe klasificira se krv bazirana na prisutnosti ili nedostatku naslijeđene antigenske substance na površini eritrocita. Ovi antigeni mogu biti proteini, ugljikohidrati, glikoproteini ili glikolipidi, u zavisnosti od sistema krvnih grupa, a neki od ovih antigena su prisutni i na površinama drugih vrsta ćelija raznih tkiva.

Krvnu grupu naslijedili smo od svojih roditelja, roditelji od naših djedova, što nam omogućava da se vratimo u prošlost. O krvnoj grupi znamo da svaka osoba može primiti krv samo iste krvne grupe, no znanstvenici svakodnevno rade na istraživanju tekućine bez koje ne bi bilo života.

Do sada je dokazano da osobe koje imaju krvnu grupu AB koja je rijetka i ima je samo četiri posto populacije imaju veći rizik za moždani udar od onih s ostalim krvnim grupama. Razlog za to je Faktora VIII kojeg ova krvna grupa najviše ima, a on pomaže u zgrušavanju krvi.

Tim znanstvenika s medicinskog fakulteta u Vermontu u SAD-u nedavno je provelo istraživanje koje povezuje gubitak pamćenja i krvne grupe objavljeno je u časopisu Neurology. Njihovo istraživanje je pokazalo kako ljudi s krvnom grupom AB imaju veću vjerojatnost razvoja demencije u starijoj dobi.

Znanstvenici naglašavaju da postoje mnogi drugi čimbenici koji imaju mnogo veću ulogu za gubitak pamćenja, te da se demencija može pokušati prevenirati prestankom pušenja, zdravom prehranom i redovnom tjelovježbom.