Penzic.eu

Ilustracija

Predlažemo vam da sunčane dane provedete u dobrom društvu, negdje u prirodi uz ukusne zalogaje. Dakle, pođimo na piknik!

Piknik je nastao u srednjem vijeku. Prvi zapisi o ovakvom načinu druženja pronalaze se oko 1692. godine, a Francuzi vjeruju da je piknik nastao upravo u njihovoj zemlji kao posljedica lovačkih aktivnosti članova visokog društva. Svrha piknika od trenutka njegovog nastanka bilo je druženje. U današnje vrijeme kada je većina stanovništva život u selu zamijenila onim u gradu na piknik gledamo više kao na izlet u prirodu.

Mnogi svjetski književnici u svojim djelima opisivali su druženja na pikniku, a slavni slikari poput Moneta, Picassa, Renoira i drugih svojim kistovima zauvijek su zabilježili njegovu čarobnu atmosferu. O njemu je snimljen i film nagrađen Oskarom nazvan, kako drugačije nego ′Piknik′. Ideju piknika vješto koriste i političari za organiziranje političkih skupova.

Piknik je bio inspiracija vrhunskim slikarima: Piknik, James Tissot

Ukoliko se odlučite za ovakav način druženja to možete činiti u stilu. Na tržištu postoje lijepe košare namijenjene posebno za ovu svrhu i tanjuri, čaše i termosice prilagođene za boravak u prirodi. Ukusne zalogaje možete pripremiti vrlo jednostavno. Npr. omiljeno povrće i piletinu izrezanu na kockice popržite na maslinovu ulju i zamotajte u tortillu, sve prelijte umakom po želji i ostavite u frižideru da se hladi.

Pripremite ukusnu salatu od krumpira, tjestenine i sezonskog voća. Skuhani ili pečeni kukuruz odličan je izbor za piknik, iako se u našoj zemlji boravak u prirodi obično poveziva s roštiljanjem, pa će dobar komad mesa s roštilja rijetko tko odbiti.

Kada sjednete poslužite svu hranu u isto vrijeme. Poanta piknika je složiti svu hranu tako da svatko može uživati u jelima u kojima želi. Na piknik izbjegavajte nositi sladolede, pudinge i kremaste kolače. Oni su previše krhke za prijevoz, a privlače ose i ostale kukce. Želimo vam ugodan boravak u prirodi!