Penzic.eu

Ilustracija

Lav, velika mačka često nazivana i kraljem životinja je najveća kopnena zvijer Afrike. Smatra se, da je takav položaj dobio temeljem jedne ranokršćanske knjige o životinjskoj simbolici i odigrao veliku ulogu na zapadnjačku kulturu. Očita je fascinacija koju lav ima na ljude ako se pogledaju grbovi na kojima se pojavljuje. U nizu antičkih kultura lav igra veliku ulogu, a u starom Egiptu su faraone često prikazivali kao sfinge, odnosno kao lavove s ljudskom glavom.

Svi ljubitelji dokumentarnih filmova bezbroj puta su imali priliku pogledati kako izgleda lavica u potrazi za svojim obrokom. Danas vam donosimo zanimljiv video koji će vam omogućiti da istu tu situaciju doživite na potpuno drugi način i iz druge perspektive.

Lavice okruže lovinu i prikradaju joj se često i više stotina metara koristeći vrlo spretno sve prednosti terena na kojem se nalaze. Mužjaci rijetko sudjeluju u lovu, a kada lov završi, do izražaja dolazi ljestvica važnosti u čoporu. Prvo jede mužjak, pa zatim najvažnije ženke, i na kraju mladunci.

Fasciniran lavovima Kevin Richardson pričvrstio je kameru na leđa lavice i snimio zanimljivi video.

 

Danas, prostor na kojem žive lavovi je uglavnom ograničen na područje južno od Sahare. Sjeverno od Sahare vrsta je izumrla negdje oko 1940-ih godina, a jednako tako je i azijska populacija lavova tijekom 20. stoljeća gotovo potpuno iskorijenjena. Održao se jedan mali ostatak vrste u Nacionalnom parku Gir u Gudžaratu u Indiji.

Ranije su lavovi živjeli u svim okolišima osim u šumama. Područja na kojima danas žive lavovi su smanjena. Okoliš koji lavovima najviše odgovara je savana. Međutim, oni žive i u sušnim šumama i u polupustinjama, dok ih u pustinjama i kišnim šumama uopće nema. Kao i sve ostale velike životinje Afrike, najveća ugroza za lavove proizlazi od ljudi i njihovog lova.

Izvor: Wikipedia