Penzic.eu

Zelena salata

Zelena salata (lat. Lactuca sativa) jednogodišnja je ili dvogodišnja biljka koja raste u glavicama i najčešće se uzgaja kao lisnato povrće. Najraniji prikaz salate je rezbarija u hramu u Karnaku na desnoj obali Nila u istočnom dijelu Gornjeg Egipta. U drevnom Egiptu pripisivali su joj afrodizijačka svojstva. Najveći proizvođači zelene salate danas su Kina, SAD i Španjolska (5%).

Pravo podrijetlo današnje zelene salate nije poznato. Pretpostavlja se da potječe od divlje, samonikle bodljikave salate čija je pradomovina Sibir, a najraniji prikaz salate je rezbarija u spomenutom hramu u Karnaku. Grčki liječnik Hipokrat (460. – 377. godine pr. Kr.) preporučivao je zelenu salatu kao lijek, dok su stari Perzijanci naglašavali kako zelena salata na dobar san.

Herodot pominje salatu kao lijek protiv kašlja, astme, napetosti i nesanice, dok je slavni rimski ljekar Galen oko 200. p.n.e. zabilježio: ′Sve teže uspijevam zaspati, što zbog starosti, što uslijed navike da radim do kasno u noć. Da bih riješio taj problem, svake večeri pojedem zdjelu zelene salate.′

Zelena salata

Energetska vrijednost 100 g svježe zelene salate iznosi 17 kcal/72 kJ. Od toga sadrži 1,2% bjelančevina, 3,3% ugljikohidrata i 0,3% masti. Od minerala salata sadrži kalcij, željezo, magnezij, fosfor, cink, bakar i mangan. Od vitamina salata sadrži vitamin C, tiamin, riboflavin, folnu kiselinu, vitamin A  i vitamin K. Osim toga salata u 100g sadrži 2,1 g vlakana, a od fitokemikalija sadrži 5 mg beta-karotena i 2,3 mg luteina+zeaksantina.

Zelena salata sadrži umjerenu količinu gorčine i limunske kiseline i poboljšavaju apetit i probavu. Jača imunitet i blagotvorno djeluje na živčani sustav, bubrege i srce, obiluje kalcijem koji djeluje protuupalno i od izuzetne je važnosti za kosti, mišiće, a natrij je zadužen za regulaciju vode u organizmu i stvaranje kiseline u želucu. Također djeluje kao blagi analgetik, ublažava bolove i uspavljuje i koristi se kao lijek u slučaju opstipacije.

Sve navedeno i više je nego dovoljno da svakodnevno posegnemo za zdjelom i više nego zdrave i osvježavajuće zelene salate.