Penzic.eu

Ilustracija

Svjesni smo da je život u urbanim sredinama poprilično stresan i da se ne odražava se najbolje na naše mentalno zdravlje. Odluku o preseljenju iz grada većini nas teško će donijeti, međutim možemo pažljivije birati mjesto stanovanja i na taj način pridonijeti boljem mentalnom zdravlju.

Istraživanje provedeno širom Velike Britanije pokazalo je da osobe koje žive u blizini zelenih površina imaju bolje mentalno zdravlje. Istraživanje je trajalo 6 godina, a testirano je više od 1000 osoba koje su se doselile u nove stambene prostore. 25 % preseljenih osjećalo sretnije okruženo šumama i parkovima.

′Za razliku od mnogih promjena životnih okolnosti koje imaju kratkoročne učinke na mentalno zdravlje, selidba u zelenije urbano područje povezana je sa ogromnim i trajnim poboljšanjem mentalnog zdravlja′ kažu znanstvenici sa Medicinskog fakulteta u Exteru.

′Seljenje u područja u kojima vlada zelenilo povezano je s poboljšanjem mentalnog zdravlja, što znači da bi se povećanje zelenih površina u gradovima isplatilo i imalo pozitivan utjecaj na čovjekovo zdravlje′ zaključuje se u studiji.

Pametno birajte mjesto gdje će te živjeti i ne zaboravite da zelene površine utječu na naše raspoloženje, poboljšavaju kvalitetu zraka, potiču na tjelesnu aktivnost i pomažu ljudima da se oporave od stresa.